Kythira brinner!

 

Kythira brinner!

Nåväl, vårt älskade Kythira brann i fyra dagar och när jag skriver detta är läget under kontroll. Tack vare en vindvridning och massiva insatser från de grekiska brandbekämpningsmyndigheterna. Samma vind som drog igång elden till ett inferno och kunde ha slukat stora delar av ön, behagade vrida sig och blåsa elden mot havet efter att den fått härja nästan fritt i fyra dagar. Kythiraborna slickar nu sina brännsår. Inga människor kom till skada, såvitt vi vet idag.

Kring kl.11.00, fredag den 4 aug startade en skogsbrand vid Pitsinades, nära sjukhuset mellan Aroniadika och Potamos. Stark nordostlig vind fick snabbt fart på elden som på kort tid utvecklades till en omfattande skogsbrand i hela området söder om Potamos och väster om Aroniadika, den närmade sig snabbt mot Aroniadika och Mylopotamos. På kvällen vred vinden från väst, brandens spridning blev nu även ostlig med stor risk för att hela ön skulle drabbas. På lördagmorgon 5 augusti ökade eldens framfart med god hjälp av vinden, trots att alla tillgängliga släckningsresurser sattes in. Färjan Porfyrousa gick i skytteltrafik till Neapoli, för att hämta fler brandbilar, militärt materiel och personal från hela Peloponnesos och även norra Grekland. En helikopter fanns tillgänglig, övriga hade andra uppdrag i Grekland där det brann på flera håll i skogarna. Tre släckningsflygplan dirigerades om till Kythira så snart läget på annat håll medgav det, situationen på Kythira var på väg att urarta till en stor katastrof. Byarna Mylopotamos och Arei fick evakueras, flera mindre byar var redan evakuerade och Aroniadika låg i beredskap att utrymmas. På kvällen vred vinden turlig nog från nordost som drev eldfronten mot havet i sydväst.

En helikopter, tre brandsläcknings flygplan, ett femtiotal brandbilar och 200 brandmän fick kontroll på branden på måndagmorgon och ingen eldfront var aktiv på tisdag 8 aug. Militär fick avlösa trötta brandmän för eftersläckningen som kommer att pågå i flera veckor.

En tredjedel av ön var direkt påverkat av branden, 8 % av skogen brann ner, det högsta berget på ön, Mermingaris är totalt avbränt, otaliga odlingar, framförallt biodlingar, är förstörda. Kythiraborna har drabbats av katastrofer förr men den här smällen kom mycket fort och oväntad, det var en svart vecka för Kythira i dubbel bemärkelse.

Omfattningen av branden framgår av ovanstående karta och längre ner finns några länkar till filmsnuttar på YouTube.

Katastrof- / nödtillstånd har utlysts som skall vara i sex månader enligt jordbruksministern som har besökt ön för att höra jordbrukarnas och biodlarnas behov.

Även turismen får lida, Mylopotamos är en av Kythiras viktigare besöksmål och otaliga hikingleder är hård drabbade.

13 augusti 2017, JvH

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *