Jag har en plan!

Mpozas (Bozas) i april 2017, grönt & blommigt, soligt, vacker strand, vackert hav (20gr.C), fåtal  husbilar, vatten & avlopp vid restaurangen, promenader i vacker natur, nära till trevlig by med trevliga människor, affärer bank och tavernor. Helgdagar kommer grekiska familjer ut till stranden och skapar liv och rörelse. Denna plats representerar så väl vad vi söker i tillvaron när vi är långt hemifrån. Friheten i paradiset! Den hittar man bara med husbil! Vilket osökt leder oss till tankarna kring någon/ några veckors charterresa, vilket vi flitigt gjorde innan vi fick husbilen. Så här kan det se ut nuförtiden på chartermålet: Sunbed Race in the early morning

Det måste till nå’t nytt snart!

Fram till kommande sommar har vi varit hemma ett helt år utan att förflytta husbilen utanför Sverige. Anledningarna är många men den nya familjemedlemmen blev det allt överskuggande engagemanget som är orsakan till vår långa hemmavaro, att välja, fostra och utbilda en ny medlem till vårt team tar sin tid. Med det nya året blir det dock dags att titta framåt och börja fundera på nya äventyr med husbilen, så snart ordningen är återställd. Portugal lockar, vi älskar Portugal, nästan lika mycket som Grekland men när vi läser om den stora husbilsinvasionen som strömmar  från Nord- och Västeuropa till den Iberiska halvön under lågsäsong så förtar det mycket av  lusten att åka dit igen, vi vill inte följa strömmen.  Fram till hösten 2012 var det ingen husbilsträngsel och det var fortfarande lätt att hitta friparkeringar vid vackra stränder utan att någon reagerade negativt. 2013 började antalet husbilar öka drastiskt och ökningen pågår ännu. Vintern 17/18 hade antalet husbilar i Portugal mer än femfaldigats jämfört med 2012. Fler förbud, fler hinder och fler ordnade ställplatser för alldeles för många husbilar som inte sällan står uppradade med allt för korta mellanavstånd. Följer man flocken så hamnar man så småningom i fållan bland alla andra.

Efter två år Italien (Sicilien och Sardinien) och fyra resor till Grekland (Peloponnesos, Evia och Kreta) är vi numera ganska bortskämda och känner inte för att trängas med så många husbilar på samma ställe. Det ligger alltså nära till hands att välja husbilsparadiset Grekland igen. Dessutom erbjuder Grekland oss fortfarande de friaste och lugnaste platserna vid de vackraste stränderna. Men vägen söderut genom Montenegro och Albanien, den kan vi nu. Inte för att vi sett allt, långtifrån, även i framtiden kommer vi att utforska dessa kontrastfyllda länder ytterligare men det finns andra vägar som vi inte har prövat ännu, t.ex. genom Ungern, Rumänien och Bulgarien, EU-länder som vi inte har besökt  men läst mycket om. För oss är det okänd och spännande. Så vi gör väl en plan!

Tid: 1 sept. – 1 dec. 2018. Kanske några veckor senare, beroende på hur fin sensommarvädret blir i Sverige men sammanlagd skall vi vara borta i max. 90 dagar.

Vändpunkt: Vi vill gärna se Kythera igen men det blir inget krav, Bozas är också en fin vändpunkt.

Vägvalet: genom Rumänien, Bulgarien och norra Grekland. T.ex: Varberg – Grenå – Kaltenkirchen – Marktleuthen – Wien – Budapest – Timisoara – Transfalgarasan – Bukarest – Constanta – Burgas – Alexandroupoli – Thessaloniki – Aten – Nafplion – Mpozas / Kythera

Återresan: går sannolikt genom Peloponnesos – Västra Grekland – Albanien – Montenegro – Kroatien, vädret får avgöra när och hur fort vi reser hemåt i slutet av November.

Några mål att uppnå

Ungern: Budapest; Fiskarbastionen, Parlamentsbyggnaden, Hjältarnas torg och Stora saluhallen.

Rumänien: Timisoara; här föddes Tarzan (János Weissmüller) och Dracula (Bela Lugosi), men staden är mest känd för startpunkten av rumänska revolutionen 1989 då diktatorn Ceausescu störtades och avrättades. Här kan vi läsa på lite historia. 

          Transfagarasan; vi vill få bekräftad om den verkligen är världens vackraste väg? Enligt TopGear’s Jeremy Clarkson, är det världens mest spektakulära bilväg. Teamet i TopGear körde vägen med tre sportbilar, Aston Martin, Ferrari och en Lamborghini. Och vi skall köra den med vår Fiat husbil.

          Targoviste, staden där makarna Ceausescu mycket hastigt ställdes inför en militärdomstol, befanns skyldiga till folkmord efter en timme med påföljden dödstraff. De fördes ännu hastigare ut på gården för omedelbar avrättning, där stod executionsplutonen färdiga och började skjuta innan filmfotografen ens var på plats för att filma spektaklet. Världsrekord från domslut till verställning. Vi vill se stället.

          Bukarest; Parlamentspalatsetvärldens näst största administrativa byggnad efter Pentagon. Kommunistdiktatorn Nicolae Ceaușescu lät uppföra det och kallades under kommunisttiden för Folkets hus (Casa Poporului), ett namn som många Rumäner använder ännu.

Fortsättning följer när lusten faller på! Det är långt till 1 sept. JvH

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *