Jag har en plan! (”Svarta Havsplanen”)

Mpozas (Bozas) i april 2017, grönt & blommigt, soligt, vacker strand, vackert hav (20gr.C), fåtal  husbilar, vatten & avlopp vid restaurangen, promenader i vacker natur, nära till trevlig by med trevliga människor, affärer bank och tavernor. Helgdagar kommer grekiska familjer ut till stranden och skapar liv och rörelse. Denna plats representerar så väl vad vi söker i tillvaron när vi är långt hemifrån. Friheten i paradiset! Den hittar man bara med husbil! Vilket osökt leder oss till tankarna kring någon/ några veckors charterresa, vilket vi flitigt gjorde innan vi fick husbilen. Så här kan det se ut nuförtiden på chartermålet:   Sunbed Race in the early morning  Förstår du vad jag menar? Förstår du varför vi åker husbil?

Nu måste det till nå’t nytt snart!

Fram till kommande sommar har vi varit hemma ett helt år utan att förflytta husbilen utanför Sverige. Anledningarna är många men den nya familjemedlemmen blev det allt överskuggande engagemanget som är orsakan till vår långa hemmavaro, att välja, fostra och utbilda en ny medlem till vårt team, det tar sin tid! Med det nya året blir det dock dags att titta framåt och börja fundera på nya äventyr med husbilen, så snart ordningen är återställd alltså! Portugal lockar, vi älskar Portugal, nästan lika mycket som Grekland men när vi läser om den stora husbilsinvasionen som strömmar  från Nord- och Västeuropa till den Iberiska halvön under lågsäsong så förtar det mycket av  lusten att åka dit igen, vi vill inte följa strömmen.  Fram till hösten 2012 var det ingen husbilsträngsel och det var fortfarande lätt att hitta friparkeringar vid vackra stränder utan att någon reagerade negativt. 2013 började antalet husbilar öka drastiskt och ökningen pågår ännu. Vintern 17/18 hade antalet husbilar i Portugal mer än femfaldigats jämfört med 2012. Fler förbud, fler hinder och fler ordnade ställplatser för alldeles för många husbilar som inte sällan står uppradade med allt för korta mellanavstånd. Följer man flocken så hamnar man så småningom i fållan bland alla andra. M.a.o. vi vill inte fördriva vår dyrbara fritid med att stå tätt med hundra andra husbilar på en tråkig grusparkering. 

Efter två år Italien (Sicilien och Sardinien) och fyra resor till Grekland (Peloponnesos, Evia och Kreta) är vi numera ganska bortskämda och känner inte för att trängas med så många husbilar på samma ställe. Det ligger alltså nära till hands att välja husbilsparadiset Grekland igen. Dessutom erbjuder Grekland oss fortfarande de friaste och lugnaste platserna vid de vackraste stränderna. Men vägen söderut genom Montenegro och Albanien, den kan vi nu. Inte för att vi sett allt, långtifrån, även i framtiden kommer vi att utforska dessa kontrastfyllda länder ytterligare men det finns andra vägar som vi inte har prövat ännu, t.ex. genom Ungern, Rumänien och Bulgarien, EU-länder som vi inte har besökt  men läst mycket om. För oss är det okänd och spännande. Så vi får väl göra en plan då!

Tid: 1 sept. – 1 dec. 2018. Kanske några veckor senare, beroende på hur fin sensommarvädret blir i Sverige men sammanlagd skall vi vara borta i max. 90 dagar.

Vändpunkt: Vi vill gärna se Kythera igen men det blir inget krav, Bozas är också en fin vändpunkt.

Vägvalet: genom Rumänien, Bulgarien och norra Grekland. T.ex: Varberg – Grenå – Kaltenkirchen – Marktleuthen – Wien – Budapest – Timisoara – Transfalgarasan – Bukarest – Constanta – Burgas – Alexandroupoli – Thessaloniki – Aten – Nafplion – Mpozas / Kythera

Återresan: går sannolikt genom Peloponnesos – Västra Grekland – Albanien – Montenegro – Kroatien, vädret får avgöra när och hur fort vi reser hemåt i slutet av November.

Några mål att uppnå med resan

Ungern: Budapest; Fiskarbastionen, Parlamentsbyggnaden, Hjältarnas torg och Stora saluhallen.

Rumänien: Timisoara; här föddes Tarzan (János Weissmüller) och Dracula (Bela Lugosi), men staden är mest känd för startpunkten av rumänska revolutionen 1989 då diktatorn Ceausescu störtades och avrättades. Här kan vi läsa på lite historia. 

          Transfagarasan; vi vill få bekräftad om den verkligen är världens vackraste väg? Enligt TopGear’s Jeremy Clarkson, är det världens mest spektakulära bilväg. Teamet i TopGear körde vägen med tre sportbilar, Aston Martin, Ferrari och en Lamborghini. Så nu skall vi köra den med vår Fiat husbil. Kanske vi även hälsar på hos Greve Dracula i Poenari Slottet. 

          Targoviste, staden där makarna Ceausescu mycket hastigt ställdes inför en militärdomstol, befanns skyldiga till folkmord efter en timme med påföljden dödstraff. De fördes ännu hastigare ut på gården av samma tre fallskärmsjägare som hade bevakat dem sedan de tillfångatogs och samma tre utförde exekutionen omedelbart genom att tömma sina maskingevärsmagasin på paret Ceausescu innan filmfotografen ens var på plats för att filma spektaklet. Världsrekord från domslut till verkställning? En amatörfotograf hann ta några bilder.  Inte för att vi tycker synd om Elena och Nicolae men vi vill ändå se denna historiska plats.

          Bukarest; Parlamentspalatsetvärldens näst största administrativa byggnad efter Pentagon. Kommunistdiktatorn Nicolae Ceaușescu lät uppföra det och kallades under kommunisttiden för Folkets hus (Casa Poporului), ett namn som många Rumäner använder ännu.

          Efter Bukarest kör vi kortaste vägen till Constanta vid Svarta Havet och följer Svartahavskusten via Varna till Burgas. Hade det inte varit för att Erdogan skapat osäkerhet i Turkiet, hade vi sannolikt åkt dit. Åtminstone till Konstantinopel.

          Sedan flera år tillbaka hade vi planerat att övervintra på Cypern efter Kretaäventyret. Vägen till Cypern med husbil går tyvärr endast genom Turkiet. Recep Tayyip satte alltså käppar i hjulet, med nuvarande politik vill vi inte besöka landet.

I stället får vi nu möjlighet att utforska lite av norra Grekland så efter Burgas följer vi den turkiska gränsen, på rätt sida, till Alexandroupoli. Fortsätter utefter kusten till halvöarna Kassandra och Sithonia i Chalkidike (Halkidikí).  Thessaloníki blir nästa anhalt, därefter kommer vackra Magnesia och södra Pelion. Nu är vi nästan framme vid tidigare kända trakter. Visst lockar det att åka över Euboia (Evia) igen men det får bli en annan gång. Vädret kanske inte tillåter oss att bada så långt norrut i Grekland i oktober och nu kan vi vägen till Bozas med många fina platser på vägen dit. Koppla av och nyttja av sol och bad, vet vi att vi kommer att få innan resan vänder norrut igen.

Nu är det här bara en plan A, plan B skapar vi efter behov och omständighet och vi är oerhört flexibla.

Fortsättning följer när lusten faller på! Det är långt till 1 sept. JvH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *